Grzanka z oliwą, roztartym czosnkiem i bazylią to słynna włoska przekąska, która znalazła wielu adeptów kulinarnych na całym świecie. Najczęściej podawana jest z dodatkiem pokrojonych, świeżych pomidorów. Istnieje jednak wiele wariacji na jej temat, również te w wersji letniej, wzbogacone aromatem grillowanych potraw.
Składniki:
- 8 kromek ulubionego pieczywa
- olej Rapso
- garść migdałów Kresto
- 2 duże pomidory
- ser kozi (lub według uznania)
- ogórek zielony
- 3 rzodkiewki
- szczypior, bazylia, natka pietruszki
- sól, pieprz, czarnuszka
Sposób przygotowania:
- Pokrojone pieczywo skrapiamy olejem. Pomidory kroimy na grube plastry i również skrapiamy olejem.
- Pomidory oraz pieczywo układamy na ruszcie i grillujemy z obu stron.
- Warzywa, zioła oraz migdały drobno siekamy.
- Grillowane pomidory układamy na pieczywie, następnie kładziemy ser oraz pozostałe dodatki. Podajemy ciepłe.
Smacznego!