Cinnamon rolls znane też jako cynamonki to jeden z tych wypieków, które smakują praktycznie każdemu. Jak przygotować puszyste, aromatyczne oraz słodkie bułeczki? Poznaj sprawdzony przepis na drożdżowe ślimaczki cynamonowe i zaskocz swoich bliskich pysznym deserem.
Cinnamon rolls – składniki niezbędne do przygotowania bułeczek drożdżowych
Cynamonowe bułeczki to rarytas, który bez problemu zdobywa serca i kubki smakowe nawet najbardziej wybrednych osób. Choć te pyszne drożdżówki wyglądają jak z gabloty w cukierni, to ich wykonanie tak naprawdę wcale nie wymaga wygórowanych zdolności kucharskich. Pierwszym krokiem do zrobienia udanych cynamonek jest przygotowanie odpowiednich składników.
Co trzeba mieć w kuchni, aby wyrobić ciasto na cinnamon rolls? Do przyrządzenia tego wypieku niezbędne są następujące produkty:
- 180 ml mleka;
- 50 g cukru;
- 50 g masła;
- 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych drożdży;
- 1 jajko;
- 360 g mąki pszennej.
Potrzebne będą jeszcze składniki na nadzienie do drożdżowych bułeczek. Do wykonania farszu przyda się:
- 70 g cukru trzcinowego;
- 50 g masła;
- 10 g cynamonu.
Przepis na bułeczki cynamonowe z ciasta drożdżowego
Kluczem do uzyskania blaszki pełnej pysznych, cynamonowych bułeczek jest odpowiednie przygotowanie ciasta. Wykonanie drożdżowych ślimaczków trzeba rozpocząć od zrobienia rozczynu. W tym celu należy podgrzać mleko, masło i cukier. Kiedy dwa ostatnie składniki ulegną rozpuszczeniu, miksturę można ściągnąć z ognia i przelać do miski.
Następnie do naczynia należy dodać drożdże. Przed wsypaniem tego produktu warto jednak sprawdzić, czy zawartość miski jest ciepła, ale nie gorąca. Zbyt wysoka temperatura sprawi, że drożdże stracą swoje właściwości i tym samym ciasto nie będzie w stanie dobrze wyrosnąć.
Po dodaniu drożdży wymieszaj całość, przykryj miskę ściereczką i odstaw ją w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut. Po upływie tego czasu rozczyn powinien spienić się i urosnąć. Do takiej mikstury wbij jajko, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, jednocześnie mieszając składniki przy pomocy miksera. Czynność należy kontynuować, dopóki zawartość naczynia nie przybierze formy jednolitej i gładkiej masy.
Następnie miskę z ciastem należy ponownie przykryć ścierką i odstawić na ok. godzinę. Ciasto powinno wyrastać w ciepłym otoczeniu, aż nie podwoi albo nawet potroi swojej objętości.
Wyrośnięte ciasto należy przełożyć na blat i szybko zagnieść je w celu uzyskania kulki, którą następnie trzeba rozwałkować na kształt prostokąta. Na tak przygotowaną bazę pozostaje wyłożyć nadzienie bułeczek, czyli masło utarte z cukrem i cynamonem. Aby farsz był łatwy w wykonaniu, warto wcześniej wyciągnąć masło z lodówki i połączyć je z resztą składników, gdy będzie miało pokojową temperaturę.
Ciasto ze słodką warstwą należy ciasno zawinąć wzdłuż krótszego boku. Następnie roladę trzeba pokroić na kawałki o szerokości ok. 3 cm. Takie ślimaczki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odłóż do ponownego wyrośnięcia.
Po ok. 20 minutach wstaw je do piekarnika rozgrzanego na 180°C. Cinnamon rolls piecz przez 17-20 minut. Czas najlepiej kontrolować przez obserwację bułeczek – gdy są zarumienione, można je wyciągać.
Lukier czy polewa – czym udekorować cynamonki?
Ciepłe bułeczki cynamonowe są pyszne same w sobie, ale dla uzyskania jeszcze lepszego smaku ślimaczki można udekorować lukrem lub polewą (np. waniliową). Obydwa dodatki pasują do wypieku i korzystnie wpływają na jego prezencję.