Sos szampański dodany do potrawy to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Marka Debic wyznacza jakościowy standard smaku, wpływa na oszczędność czasu oraz zapewnia łatwość łączenia śmietanki Culinaire Original 20% z innymi składnikami podczas gotowania. Zawartość 20% tłuszczu mlecznego zapewnia bardzo zrównoważony smak, porównywalny z tym domowym.
Dzięki Debic Culinaire Original, Szef Kuchni może szybko stworzyć pyszny sos szampański do swojego menu.
Oto przepis na idealny sos szampański:
1. Podsmaż 200g mielonych skorupek homara, aż staną się czerwone. Dodaj 300 ml chardonnay i 100ml wermutu. Następnie rozjaśnij całość 100ml brandy, flambiruj i pozwól, aby alkohol się wypalił.
2. Posiekaj 70g marchewki, 100g selera i 50g szalotki i dodaj do homara. Przygotuj 1 litr bulionu rybnego i gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej godzinę.
3. Odcedź bulion przez drobne sito, dodaj 100g korali (ikrę homarową) i dopraw sokiem z cytryny ze szczyptą soli.
4. Odlej 300ml przygotowanego bulionu rybnego i dodaj 200ml Debic Culinaire Original 20%. Następnie zredukuj do dwóch trzecich objętości i uzupełnij 200ml szampana.
5. Do przygotowania puree z pietruszki, posiekaj 100g pietruszki, a potem ją zblanszuj. Następnie przełóż ją do blendera, dodaj 20 ml wody i zmiksuj. Odcedź przez drobne sito i dodaj 1g gumy ksantanowej. Ponownie odcedź przez drobne sito i dopraw odrobiną soli.
Ryby upiecz na osolonym maśle w niskiej temperaturze, osusz je i umieść na talerzu. Wypełnij dyspenser puree z pietruszki i homarem. Dopraw sos szampański solą, polej rybę i udekoruj kleksami puree z pietruszki i homarem. Podaj ze szparagami.