Soczyste pomidory, szparagi, ogórki gruntowe czy rzodkiewka – to tylko kilka przykładów sezonowych warzyw, które świetnie sprawdzą się jako składnik letniego obiadu. Warto więc skorzystać z tej okazji i przygotować pełnowartościowy, a jednocześnie lekki posiłek. Po takim daniu nie poczujesz się ociężała i będziesz miała energię na wyzwania słonecznych i upalnych dni. Lekki posiłek na lato – jakie dania sprawdzą się najlepiej?
Sałatka z burratą i rukolą
Burrata to ser rodem ze słonecznej Italii, którego znakiem rozpoznawczym jest gęsty, kremowy środek. Oprócz tego, że jest najzwyczajniej w świecie smaczny, stanowi również bogate źródło białka, wapnia i witamin z grupy B. W połączeniu z pomidorami i rukolą tworzy lekką sałatkę, po którą warto sięgnąć szczególnie latem. Jakie składniki będą potrzebne, aby wyczarować tę potrawę?
Składniki:
- ser burrata,
- garść rukoli,
- pomidorki koktajlowe (około 400 g),
- łyżka oliwy,
- sól i pieprz,
- garść prażonych ziaren słonecznika,
- suszone bazylia i oregano,
- sos balsamiczny,
- pieczywo na grzanki.
Sposób przygotowania:
Taki obiad na upalne dni jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Zacznij od dokładnego umycia i pokrojenia pomidorów w połówki. Następnie wsyp je do dużej miski i dodaj rukolę. Kolejnym krokiem jest przygotowanie dressingu. W tym celu do niewielkiej szklanki wlej oliwę, wsyp sól, pieprz, bazylię i oregano, a następnie wymieszaj i dodaj do warzyw.
Na końcu połóż na górze porwany na kawałki ser burrata, dorzuć ziarna słonecznika i delikatnie skrop sałatkę sosem balsamicznym. Całość możesz podać w towarzystwie chrupiących grzanek, które przygotujesz przypiekając dowolne pieczywo w piekarniku lub na patelni przez kilka minut.
Spaghetti z krewetkami – lekki obiad w stylu śródziemnomorskim
Kuchnia śródziemnomorska ma swoich miłośników nie tylko we Włoszech, Francji, Grecji czy Hiszpanii, ale i w Polsce. Jeśli należysz do ich grona, z pewnością przepis na lekkie danie z krewetkami przypadnie Ci do gustu. Jak wiadomo, te niewielkie skorupiaki to prawdziwe bogactwo składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. Można w nich znaleźć m.in. białko, witaminy z grupy B i E, selen czy potas. Podane z makaronem spaghetti nie tylko świetnie smakują, ale i sprawdzą się jako wyrafinowany posiłek dla gości czy na wieczór we dwoje.
Składniki:
- mrożone krewetki Garnella (200 g),
- makaron spaghetti (150 g),
- 3 ząbki czosnku,
- pół papryczki chili,
- pół łyżki masła,
- łyżka oliwy,
- garść pomidorów koktajlowych,
- natka pietruszki,
- pół kieliszka białego wina,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie starty parmezan.
Sposób przygotowania:
Przyrządzanie tego lekkiego obiadu na lato należy rozpocząć od rozmrożenia, oczyszczenia i umycia krewetek. Następnie czas na obranie i posiekanie czosnku oraz papryczki chili. Przygotuj patelnię i przysmaż je na maśle wymieszanym z oliwą. Uważaj, aby nie robić tego zbyt długo, ponieważ czosnek może stać się gorzki. Następnie na patelnię wrzuć krewetki i smaż całość na dużym ogniu przez około minutę, doprawiając solą i pieprzem.
W międzyczasie możesz ugotować makaron al dente. Do krewetek dodaj trochę wina i smaż przez kolejną minutę. Następnie na patelnię dorzuć pokrojone na połówki pomidorki, posiekaną natkę pietruszki i makaron. Dodatkowo warto podlać całość odrobiną wody z gotowania spaghetti i gotowe. Krewetki podawaj posypane parmezanem i w towarzystwie wytrawnego białego wina.
Orzeźwiające gazpacho z pomidorów
Typowym daniem na lato bez dwóch zdań jest chłodnik, najczęściej przygotowywany z botwinki. Przyrządza się go na bazie bulionu oraz z dodatkiem kefiru czy maślanki. Jeśli jednak chcesz zrezygnować z zupy na bazie nabiału, warto sięgnąć po hiszpańskie gazpacho, czyli prawdziwą moc witamin w postaci zupy. Najlepiej zrobić ją z sezonowych składników, w tym czerwonych, dojrzałych pomidorów. Taka zupa to kwintesencja tego, co lekkie i sycące.
Składniki:
- dojrzałe pomidory (850 g),
- 2 ogórki gruntowe,
- 1 mała czerwona papryka,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/3 papryczki chili,
- 1/2 małej czerwonej cebuli,
- 1 limonka lub cytryna,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- 5 łyżek oliwy,
- pieczywo (około 60 g),
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Gazpacho w takim wydaniu zrobisz w tempie ekspresowym. Zacznij od umycia i pokrojenia warzyw na drobne kawałki. Następnie wszystkie z nich należy włożyć do większego naczynia, np. miski, dodać kawałki pieczywa i posolić. Warto odstawić całość na przynajmniej pół godziny, aby sól przeszła przez warzywa.
Później całość należy zblendować, jednocześnie dolewając oliwę. Na końcu wystarczy dodać ocet winny, odrobinę soku z limonki lub cytryny oraz świeżo zmielony pieprz. Gazpacho możesz serwować z posiekanymi warzywami, listkami bazylii czy serem feta.