Przedłużająca się kwarantanna z powodu koronawirusa sprawia, że większość czasu spędzamy w domach. Nasze mieszkania zyskały nowe funkcje stając się nie tylko przestrzenią do relaksu, ale też pracy. To z kolei sprawia, że śniadanie i lunch jemy w domu, ale też znacznie częściej zaglądamy do lodówki w poszukiwaniu czegoś smakowitego. I chociaż zwykła kanapka może wydawać się czymś niewinnym, to jednak zbyt duża ilość pieczywa nie sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki. Dlatego wypróbuj alternatywę dla tradycyjnych kanapek – poznaj nasze propozycje na przekąski bez pieczywa.
Takie kanapki to dobra propozycja dla osób, które chcą ograniczyć ilość spożywanego pieczywa albo po prostu poeksperymentować. Są nie tylko smaczne, ale też proste i szybkie w przygotowaniu. – Dobrym zamiennikiem pieczywa i bazą dla tego typu przekąsek mogą być świeże warzywa, np. sałata, cykoria lub cukinia. Ważne, aby takie kanapki były różnorodne i bogate w składniki odżywcze. Dlatego wybierajmy chude wędliny, które mają niewiele tłuszczu i cholesterolu, ale są bogatym źródłem białka, np. szynkę wieprzową gotowaną lub Kurpiowskie Specjały. Wędliny zawierają także żelazo, cynk, fosfor i witaminy z grupy B, czyli B1 i B2, które poprawiają przemianę materii i wspomagają układ nerwowy. Aby ułatwić sobie przygotowanie kanapek można sięgnąć po gotowe wędliny w plastrach – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Kanapka z cykori z szynką i cytrynowym sosem
Składniki:
- Szynka Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol (ok. 250 g)
- groszek konserwowy (1 puszka)
- papryka świeża czerwona (1 sztuka)
- jajka ugotowane na twardo (3 szt.)
- ser żółty (150 g)
- sos wiosenny
Sos wiosenny
Składniki:
- sok z jednej cytryny
- olej (50 ml)
- natka pietruszki, koperek, szczypiorek (1 garść)
- sól, cukier, pieprz ziołowy do smaku.
Wykonanie sosu: posiekane zioła i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Sposób przygotowania: szynkę, paprykę, jajka i ser żółty pokroić w drobną kostkę. Dodać groszek konserwowy i sos wiosenny – całość dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę można wyłożyć do listków cykorii, radicio lub innej sałaty. Gotowe, smacznego!
Tortille z liśćmi szpinaku i schabem
Składniki:
- 2 placki tortilli
- 100 g schabu Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
- 100 g młodego szpinaku
- 8 plastrów pomidora
- 1 żółta papryka
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Na podgrzane na suchej patelni tortille położyć plasterki schabu, liście młodego szpinaku, plasterki pomidora i pokrojoną w paseczki paprykę. Majonez połączyć z jogurtem, dodać wyciśnięty czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Sos czosnkowy rozprowadzić na warzywach i zwinąć tortille w rożki.
Roladki z cukinii z sałatą, oliwią i szynką gotowaną
Składniki:
- 1 duża cukinia
- oliwa z oliwek
- szynka gotowana w plastrach (tyle plastrów, ile roladek)
- sałata strzępiasta
- pieprz
- oliwa
- natka pietruszki
- wykałaczki
Sposób przygotowania:
Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Posmarować oliwą i posypać ziołami. Cukinię usmażyć na patelni grillowej do zarumienienia. Na cukinię położyć liść sałaty, plasterek szynki i posypać pieprzem lub ziołami, do środka włożyć natkę pietruszki, ciasno zawinąć. W środek roladki wbić wykałaczkę i nadziać na nią roladkę. W ten sam sposób przygotować wszystkie roladki.
Smacznego!