Pyszna, sycąca i zdrowa – pasta kanapkowa! Niezapowiedziani goście, wieczory przed telewizorem, szybkie śniadania – okazji, przy których sprawdzają się proste w przygotowaniu dania można wymieniać bez liku. My prezentujemy dziś sprawdzony przepis na znakomitą pastę, którą przygotujemy w chwilę, a która idealnie nadaje się do pieczywa, grzanek, czy jako dip do warzyw czy nachos.
![Pasta ze słonecznika, oliwek i pomidorów suszonych (wegan) - GlamStyle.pl pasta ze slonecznika oliwek i pomidorow suszonych 4](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_lossless,ret_img,w_1200,h_800/https://glamstyle.pl/wp-content/uploads/2020/08/pasta_ze_slonecznika_oliwek_i_pomidorow_suszonych__4.jpg)
Składniki (4–6 porcji)
- 200 g słonecznika KRESTO
- 1 słoiczek pomidorów suszonych w oleju/oliwie (ok. 350 ml)
- 2 słoiczki oliwek zielonych Beach Flower (ok. 280 g)
- 3–4 ząbki czosnku
- ok. 15 listków bazylii
Sposób przygotowania:
- Słonecznik upraż na suchej patelni, następnie lekko przestudź.
- Oliwki osącz z zalewy, zachowaj jednak płyn.
- Słonecznik, pomidory wraz z olejem i obranym czosnkiem zmiksuj. Dodaj słonecznik i bazylię i zmiksuj ponownie. Gęstość pasty można regulować dodając płyn spod oliwek.
Smacznego!