Wśród świątecznych przygotowań, obok porządków i poszukiwania prezentów, wiele czasu zajmuje przygotowywanie świątecznych potraw. I choć nie wszyscy są mistrzami gotowania, to jednak każdy może czerpać z tego prawdziwą przyjemność. Jak to zrobić? Korzystać z prostych i pysznych przepisów, a nawet pozwolić sobie na małe eksperymentowanie.
Składniki:
-
290 g Powideł Węgierkowych Łowicz
-
100 g masła
-
110 g płynnego miodu
-
100 ml mleka
-
2 jajka
-
200 g mąki tortowej Lubella
-
1 łyżka kakao DecoMorreno
-
1 łyżka przyprawy do piernika
-
100 g drobnego cukru
-
1 łyżeczka sody
-
szczypta soli
-
1 łyżeczka cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Masło przekładamy do rondelka wraz z miodem. Podgrzewamy, aż się roztopi, po czym dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
- Mąkę przesiewamy z cukrem, kakao, sodą i solą. Dodajemy do niej przyprawę do piernika, przestudzone masło z miodem i mlekiem oraz jajka. Mieszamy do połączenia składników i przelewamy do keksówki.
- Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 minut (do suchego patyczka – sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone). Studzimy na kratce.
- Wystudzony piernik przekrawamy wzdłuż. Dolną część smarujemy Powidłami Węgierkowymi Łowicz i przykrywamy górą ciasta. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! 🙂