Polędwiczki wieprzowe to delikatne mięso, które smakuje wybornie zarówno w wersji smażonej, jak i duszonej. Są na tyle uniwersalne, że podawać je można soute lub w towarzystwie różnorodnych sosów, a dzięki dodatkom zyskują zupełnie nowego charakteru. Z odrobiną sera pleśniowego, białego wina i kaparów wyeksponujemy ich smak i z pewnością stworzymy wykwintne danie.
Składniki (4 porcje):
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- olej Rapso
- 1 cebula szalotka
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
- 150 g sera typu blue
- 150 ml śmietany 30%
- 1 szklanka wytrawnego białego wina
- kapary z szypułkami Il Conte di Roma
- papryczki piri-piri Il Conte di Roma
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Polędwiczki dokładnie oczyszczamy z błon i kroimy na około 1 cm kawałki. Posypujemy je solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, następnie układamy polędwiczki i smażymy ze wszystkich stron mięso.
- Cebulę i czosnek obieramy, kroimy i dodajemy na patelnię. Całość podsmażamy przez około 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
- Dolewamy wino, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy mięso do momentu wyparowania płynu.
- Na koniec dodajemy śmietanę, pokruszony ser i zioła. Całość mieszamy i dusimy jeszcze przez kilka minut.
- Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy kapary i papryczkę i gotowe.