Ciężko sobie wyobrazić lato bez pysznych i orzeźwiających drinków, dlatego przedstawiamy kilka naszych propozycji na upalane dni. Każdy znajdzie coś dla siebie, obiecujemy!
DAWA
To słodko-kwaśny drink prosto z egzotycznych zakątków! Pierwszy raz spróbowałam go na Zanzibarze i tak już zostało, że często po niego sięgam kiedy jest naprawdę upalnie. Jest bardzo podobny do Mojito różni go to, że w Afryce traktują go jako lekarstwo. A nawet nazywają go “Lekiem na całe zło” .
Jak zrobić?
Do niskiej szklanki wrzucamy pokrojoną limonkę ze skórką, trochę miodu i łyżeczkę cukru trzcinowego, wszystko ugniatamy aby uzyskać jak najwięcej kwaskowatego soku z limonek, potem dodajemy rozkruszony lód i całość zalewamy wódką, gotowe!
Cuba Libre
Kubański, prosty i przepyszny drink. Pierwsze wzmianki o Cuba libre pochodzą z lat 1902-1903 z okresu wojny hiszpańsko-amerykańskiej na Kubie. W tym okresie żołnierze północnoamerykańscy stopniowo „rewolucjonizowali” swoje przyzwyczajenia i zamieniali proste drinki z whiskey na bardziej wymyślne. A skąd nazwa Cuba Libre? Została ona wymyślona na cześć okrzyku wojsk kubańskich na polach bitew, podczas wojny z Amerykanami. Był to okrzyk, który motywował do walki i dawał wiarę w zwycięstwo.
Jak zrobić?
Do średniej wielkości szklanki dodajemy kostki lodu, rum ( około 60 ml), sok z limonki i colę. Mieszamy i na koniec możemy wycisnąć trochę soku z limonki – drink wtedy jest bardziej orzeźwiający.
Sgroppino
Orzeźwiający włoski drink, który podbija serca w sezonie letnim. Idealnie sprawdzi się dla fanów prosecco. Zrobienie go zajmuje chwilę!
Jak zrobić?
Połącz prosecco (około 60 ml) z wódką bądź limoncello (około 30 ml), dodaj dwie gałki lodów cytrynowych można lekko wszystko zmieszać, całość udekorować skórką z cytryny.
Sex on the beach
Popularny, wakacyjny drink serwowany na kostkach lodu. Jaka jest historia tego trunku? Pod koniec lat osiemdziesiątych barmani na Florydzie postanowili połączyć dwa napoje: Cape Cod i Fuzzy Navel. I właśnie ta mieszkanka była powodem na wymyślenie nazwy znanej na całym świecie.
Jak zrobić?
Wódkę (40ml), schnapps brzoskwiniowy (20 ml), sok pomarańczowy (40 ml) wlewamy do shakera i wstrząsamy jeżeli nie mamy to możemy użyć do tego czystego słoika. Do średniej wielkości szklanki dajemy kilka kostek lodu i zalewamy zawartością shakera. Na koniec dodajemy sok żurawinowy (40ml). Drink możemy ozdobić skórką z pomarańczy.
White negroni
Znajdzie fanów wśród tych, którzy lubują się w wytrawnych smakach. Historia powstania tego popularnego trunku sięga początku XX w. i głosi, iż drink ten, był ewolucją popularnego we Włoszech Americano. Negroni jest teraz najchętniej rekomendowanym drinkiem przez barmanów i drugim najchętniej zamawianym przez Gości barowych!
Jak zrobić?
Gin (30 ml), Lillet Blanc (30ml), Suze (30ml) i lód zmieszać razem w szklanicy barmańskiej. Wlać do niskiej szklanki wypełnionej lodem. Można udekorować skórką z cytryny.
Whisky Sour
Smak tego drinka jest tak dobry i orzeźwiający, że swego czasu rozpisywały się o nim amerykańskie gazety. W oryginalnej recepturze tego słodko-kwaśnego napoju znajduje się, nadając mu aksamitnej konsystencji, surowe białko jajka. Ubija się je mocno wraz z alkoholem w shakerze, by uzyskać pianę. Można je jednak pominąć – i bez niego trunek jest pyszny!
Jak zrobić?
Do shakera przełożyć szkockiej whisky (40ml), soku z cytryny (30ml), soku cukrowego (15 ml), białka jaja kurzego ( 1 łyżeczka) długo miksować całość, aż białko się ubije. Po czasie dodać kostki lodu i jeszcze raz zamieszać. Drink wlać do niskiej szklanki przeznaczonej do picia Whisky.
Kamila Krzempek