Gofry w wydaniu deserowym znamy i lubimy chyba wszyscy. A gdyby tak połączyć migdałową słodycz ciasta z wytrawnym smakiem pesto i podać w towarzystwie sałaty, kawałeczków buraka i sera? Podpowiadamy – będzie pysznie, będzie smacznie, będzie zdrowo.
Składniki (ok. 20 gofrów)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki wody gazowanej
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki tartych migdałów KRESTO
- 1/3 szklanki oleju Rapso
- 2 jajka
- 1/2–1 łyżeczka soli
(szklanka = 250 ml)
Składniki na pesto:
- 1 opakowanie orzechów piniowych KRESTO (100 g)
- 1 szklanka listków bazylii
- 2 ząbki czosnku
- olej Rapso
- sól do smaku
Dodatkowo:
- 3 ugotowane/upieczone buraki
- 200 g ulubionego sera, np. koziego
- rukola
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto na gofry:
- Oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
- Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem.
- Piecz gofry na złocisty kolor. Czas pieczenia i chrupkość gofrów uzależniona jest od mocy gofrownicy. Im jest silniejsza, tym szybciej je upieczemy i będą bardziej chrupiące.
Przygotuj pesto:
- Orzeszki podpiecz na suchej patelni na lekki brąz.
- Miksuj je z obranym czosnkiem i bazylią stopniowo dolewając olej, aż do uzyskania odpowiadającej Ci gęstości.
- Na koniec dopraw pesto solą.
Gotowe gofry podawaj z porcją sałaty, pokrojonymi burakami oraz serem. Całość skrop pesto. Dodanie tartych migdałów podnosi walory odżywcze dania.
Smacznego!