Wyjście do kawiarni często kończy się zamawianiem tego, co się dobrze zna. A co by się stało, gdyby nieco zaszaleć? Poznaj najpopularniejsze rodzaje kawy serwowane w kawiarniach, których musisz spróbować!
Najpopularniejsze rodzaje kaw, które spotkasz w kawiarniach
Często wybierając się na miasto, możesz zauważyć, że wybór kaw jest szeroki, a niektóre nazwy widzisz dopiero pierwszy raz w życiu. Każdy jest inny, dlatego sposobów przygotowania kawy również nie brakuje. Jeśli jesteś typem osoby, która chętnie odkrywa nowe smaki, z pewnością możesz kojarzyć wiele nazw, a nawet miałaś okazję ich spróbować. Jeśli jesteś wierna tylko jednej, swojej ulubionej kawie, znajomość innych rodzajów również może być dla Ciebie przydatna.
Espresso i espresso doppio
Jest to chyba najbardziej znany rodzaj kawy serwowany w każdej restauracji i kawiarni. Mocna, mała kawa to przepis na szybkie pobudzenie! Przygotowuje się ją w specjalnym ekspresie, a esencja to nie więcej niż 40 ml. Ziarna kawy muszą być drobno zmielone, aby wydobyć głęboki smak w małej ilości płynu. Nie zdziwi się, gdy razem z małą filiżanką, napełnioną do połowy, kelner poda także kieliszek z wodą. Jest on po to, aby przed wypiciem kawy oczyścić kubki smakowe. Dzięki temu będziesz mogła cieszyć się jeszcze bardziej aromatem i smakiem naparu.
Espresso doppio to nic innego jak podwójne espresso. Mocna kawa w podwójnej dawce, na bardzo ciężkie dni. Ten typ kawy to również wspaniała baza do przygotowania innych z dodatkiem mleka lub innych dodatków.
Ristretto
Risretto to rodzaj espresso o silnie stężonych właściwościach. Przygotowuje się je w ekspresie, jednak zużywa się do tego o połowę mniej wody. Takie zaparzanie sprawia, że smak jest bardzo intensywny i cierpki. Niekiedy mówi się o niej jako o kawie dla koneserów. Najlepiej nie zastanawiać się nad kawą zbyt długo i wypić ją na raz.
Jeśli należysz do osób, które piją kawę z cukrem, ristretto słódź tylko białym. Brązowy cukier mógłby spowodować zmianę smaku kawy, co popsułoby cały efekt.
Lungo i Americano
Lungo i Americano to różna nazwa na bardzo podobny sposób podania kawy. Lungo to w wolnym tłumaczeniu przedłużone espresso. Parzy się je z takiej samej ilości kawy jak małą czarną, ale wody przelewa się trzykrotnie więcej.
W chwili, gdy parzysz kawę w ekspresie i uzyskasz espresso, nie przerywaj, tylko poczekaj, aż filiżanka napełni się większą ilością wody. W ten sposób napar będzie równie aromatyczny, ale delikatniejszy.
Americano to kawa espresso, do której po zaparzeniu dodaje się gorącej wody. Kawę podaje się w naczyniach o pojemności większej niż 150 ml, często w kubkach, które zatrzymują ciepło napoju na dłużej.
Lungo to trzykrotność espresso, dlatego nie przekracza 150 ml. Serwowana jest w filiżankach wyższych niż te do serwowania espresso, ale podobnych.
Cappuccino
Włoskiej kawy nie trzeba nikomu przedstawić – jest to połączenie espresso i mocno spienionego mleka. Często na wykończenie mleko posypuje się kakao lub delikatną czekoladą.
Poza dobrze przygotowanym espresso, głównym sekretem jest odpowiednie przyrządzenie spienionego mleka. W idealnym cappuccino pianka jest na tyle gęsto ubita, że nie widać pęcherzyków powietrza – jest kremowa i sztywna. Warto pamiętać, że nie powinno być jej więcej, niż na wysokość 1-2 cm!
Najlepsze do podania cappuccino będą filiżanki o pojemności 150-200 ml.
Caffe Latte i Latte Macchiato
Jest dobrze rozpoznawalna ze względu na sposób podania. Kawa z mlekiem w wysokim, szklanym kubku przyciąga spojrzenia i sprawia, że samemu chciałoby się jej skosztować. Często kawa służy jako dodatek do deseru lub pełni funkcję podwieczorku.
Kawa latte serwowana jest z dodatkiem słodkich syropów, które zmieniają jej smak i powodują, że picie kawy to chwila na odpoczynek od pędzącego świata i uczta dla zmysłów. Przygotowując caffe latte, należy zwrócić uwagę na kolejność dodawania składników. Na sam spód należy nalać syrop, następnie świeżo zaparzone espresso, a na koniec spienione, gorące mleko.
Odmianą caffe latte jest caffe macchiato. Chociaż jest to bardzo podobna kawa, to jednak różni się sposobem przygotowania. Do spienionego mleka w szklance dodaje się espresso i wlewa się je po ściance. Dzięki temu powstają aż trzy warstwy.
Mocha
Jeśli lubisz czekoladę, ta kawa to idealny wybór dla Ciebie! Chociaż kawa nie ma pianki, podawana jest z bitą śmietaną i posypana kakao. To prawdziwa słodka uczta. Jak ja przygotować? Do szklanego naczynia wlej roztopioną czekoladę i połącz ją z espresso. Wymieszaj je i ozdób z góry bitą śmietaną. Jej wygląd wyeksponuje szklanka, w której będzie widać wszystkie warstwy i kolory napoju.
Irish coffee
Trudno ją z czymś pomylić, ponieważ ta kawa serwowana jest z dodatkiem szkockiej whiskey. Niekiedy można spotkać jej inne odmiany, gdy do espresso dodaje się inne alkohole (np. wódkę, koniak, sherry, rum).
Do jej przygotowania potrzebujesz specjalny kubek (przeznaczony do serwowania tego rodzaju kawy), miarkę alkoholu, łyżkę cukru trzcinowego i świeżo zaparzoną kawę rozpuszczalną lub z ekspresu. Składniki należy ułożyć warstwami, a na koniec udekorować z góry bitą śmietaną.
Kawa po irlandzku świetnie rozgrzewa i sprawdzi się jako słodki deser na zimowe popołudnia.
Flat white
Kawa z mlekiem to niby nic skomplikowanego, ale jej przygotowanie może cię zaskoczyć. Aby ją wykonać, potrzebujesz podwójnego espresso, które trzeba zalać gorącym, lekko spienionym mlekiem. Na samej górze powinna się znajdować delikatna, mleczna powierzchnia, bez pianki i dodatków.
Kawa inaczej
Kawę można przygotować na wiele sposobów, a każdy z nich sprawia, że napój zyskuje nową, niepowtarzalną twarz. Jednym z przykładów może być caffe frappe, czyli połączenie gorącej esencji z kostkami lodu, które świetnie sprawdzi się w gorące dni. Coraz częściej kawiarnie serwują także inne, nieco eksperymentalne zestawienia. Jednym z nich jest tonic espresso, czyli mieszanie mocnej kawy z napojem gazowanym. Napój świetnie orzeźwia i pobudza.
Ile z tych rodzajów udało Ci się jak dotąd skosztować? A może właśnie nabrałaś ochoty na nowe smaki? Przy następnej wizycie w kawiarni wybierz coś z naszej listy i przekonaj się, czy wpisuje się w Twoje gusta.