Pięć składników i kilka minut przygotowania – czyli szybki, prosty i smaczny sposób na domowe chrupki sezamkowe. Sprawdzą się jako słodka przekąska, którą możemy poczęstować niezapowiedzianych gości lub dawka energii podczas przerwy na lunch. Smacznego!
Składniki
- 200 g sezamu Kresto
- 100 g orzechów arachidowych Kresto (wyłuskanych)
- 300 g cukru trzcinowego demerara Gold Pack
- 2 łyżki miodu płynnego
- 2 łyżki wody
Wykonanie
- Sezam i orzechy przesypujemy na patelnię i prażymy do lekkiego zbrązowienia.
- Cukier mieszamy z wodą i przekładamy na patelnię. Podgrzewamy na średnim ogniu, do skarmelizowana się. Podczas tego procesu cukru nie mieszamy – możemy potrząsać patelnią. Karmelizacja trwa kilka minut.
- Przygotowujemy 2 arkusze papieru do pieczenia. Wyłączamy ogień, dodajemy miód, mieszamy i dodajemy sezam z orzechami. Szybko mieszamy i wykładamy na papier do pieczenia.
- Całość przykrywamy drugim kawałkiem papieru i przy pomocy wałka rozwałkowujemy masę na grubość 3–4 milimetrów.
- Po uzyskaniu odpowiadającej nam grubości sezamków ściągamy górną warstwę papieru i od razu kroimy masę sezamową.
- Odstawiamy do wystygnięcia.
Smacznego!