We wszystkich sklepach i na straganach można już znaleźć przepyszne, pomarańczowe dynie. To niesamowicie wszechstronne warzywo, które wykorzystuje się w kuchni zarówno do wytrawnych, jak i słodkich dań. Poznaj 5 jesiennych przepisów na aromatyczne potrawy z dyni!
Zupa krem z dyni – jesienny klasyk
Aby wykonać przepyszną zupę z dyni, przygotuj następujące składniki:
- średniego rozmiaru dynia (ok. 1 kg),
- duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 750 ml bulionu warzywnego,
- pół szklanki śmietanki 30%,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki cynamonu,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz,
- kilka kromek chleba,
- pół szklanki startego parmezanu.
Obierz dynię, pozbądź się pestek i pokrój jej wnętrze na kawałki. Cebulę pokrój drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj. W większym rondlu rozgrzej 2/3 przygotowanej oliwy z oliwek. Gdy będzie gorąca, przez kilka minut podsmażaj na niej cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj dynię i duś wszystko razem na średnim ogniu przez ok. 10 minut.
Wsyp do naczynia wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj z warzywami. Zalej całość bulionem i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz moc palnika i gotuj wszystko razem ok. pół godziny. Gdy dynia całkowicie zmięknie, zmiksuj zupę blenderem na gładką masę. Na koniec dolej do niej śmietankę i dokładnie wszystko wymieszaj.
Na patelni rozgrzej pozostałą część oliwy z oliwek. W czasie gdy krem jeszcze delikatnie się podgrzewa, podsmaż posypane solą i pieprzem kromki chleba, aż staną się chrupiące. Następnie pokrój je w drobną kostkę. Nakładaj zupę do miseczek, a na wierzch układaj grzanki i posypuj je parmezanem. Do dekoracji sprawdzą się także świeże zioła.
Curry z dynią i kurczakiem – rozgrzewający jesienny obiad
Jesienią królują przepisy na dania rozgrzewające. W tej roli idealnie sprawdzi się curry. Do jego przygotowania potrzebne są:
- niewielka dynia,
- 2 filety piersi z kurczaka,
- duża papryka,
- mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- paczka przyprawy curry,
- 3 łyżki oliwy,
- 500 ml śmietanki 18% lub mleczka kokosowego,
- 200 g ryżu.
Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę, a marchewkę w talarki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Pamiętaj, aby pozbyć się pestek z dyni. Kurczaka pokrój na małe kawałki. W naczyniu z szerokim dnem rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż kurczaka, aż się zetnie, po czym dodaj cebulę z czosnkiem. Gdy się zeszklą, dołóż marchewkę, paprykę i miąższ z dyni. Możesz dolać nieco wody, aby przyspieszyć mięknięcie warzyw. Podsmażaj je razem, aż ciecz odparuje.
Po 10 minutach zalej wszystko śmietanką lub mleczkiem kokosowym i dodaj całą paczkę przyprawy curry. W mniejszym garnku ugotuj ryż. Curry duś do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie, a sos nieco się zredukuje. Powinien być dość gęsty. Zajmie to ok. pół godziny. Nakładaj danie tak, aby pól talerza zajmował ryż, a drugie pół curry. Wierzch możesz posypać świeżymi liśćmi kolendry.
Pierogi z dynią – dyniowa wersja klasyka
To wariacja na temat znanego i kochanego przez wszystkich dania. Przepis na ciasto pierogowe przygotuj tak, jak lubisz. Zrób je dokładnie tak samo, jak wykonałabyś je do ruskich czy tych nadzianych kapustą i grzybami. Natomiast do farszu przydadzą Ci się:
- 3 szklanki purée z dyni,
- mała cebula,
- 2 łyżki masła,
- pół łyżeczki cynamonu,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- pół szklanki startego parmezanu,
- sól i pieprz.
Aby przygotować purée z dyni, wystarczy, że ją obierzesz, oczyścisz z pestek i pokrojoną w kostkę poddusisz na patelni. Następnie pozostaje ją zmiksować blenderem i gotowe. Ważne, aby podczas duszenia odparować jak najwięcej wody. Masa powinna być zwarta. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim pokrojoną drobno cebulę, aż osiągnie złoty kolor.
Następnie dodaj purée oraz przyprawy i podsmażaj wszystko razem przez kilka minut. Pod koniec dosyp parmezan i dokładnie wymieszaj nadzienie. Zdejmij naczynie z ognia i poczekaj, aż farsz ostygnie. W tym czasie zdążysz zrobić ciasto. Proces lepienia wygląda dokładnie tak samo jak w przypadku innych rodzajów pierogów.
Gotowe pierogi gotuj w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na wierzch. Możesz je podawać z wieloma dodatkami – kwaśną śmietaną, podsmażonym boczkiem, świeżymi ziołami, a także sosem szałwiowym.
Makaron z dynią – idealny na czyszczenie lodówki
Wśród przepisów na dania z dyni znajduje się mnóstwo propozycji na makaron. Łatwo przyrządzić taki, który pomaga pozbyć się wszelkich resztek z lodówki. Możesz do niego wykorzystać dowolne warzywa czy dodatki mięsne. Przykładowe składniki to:
- mała dynia,
- papryka,
- 200 g pieczarek,
- 100 g suszonych pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- pół cebuli,
- szklanka śmietanki 30%,
- tarty parmezan,
- makaron farfalle,
- kilka plasterków surowego boczku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz.
Wszystkie warzywa i pieczarki pokrój drobno, a dynię oczyść również z pestek. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i czosnek, a następnie dodaj pokrojony na mniejsze części boczek. Gdy tłuszcz z mięsa się wytopi, dodaj pieczarki i wszystkie pozostałe warzywa. Podsmażaj składniki przez 10-15 minut, a następnie zalej je śmietanką i dopraw przyprawami.
W mocno osolonej wodzie ugotuj 300 g makaronu (porcja dla 4 osób). Pod koniec gotowania nabierz pół szklanki wody i dolej do sosu. Odcedź makaron, a pozostałe składniki duś do miękkości. Dodaj makaron do sosu i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem posyp każdą porcję parmezanem. Do tego pysznego dania wykorzystaj dowolne składniki, m.in. szpinak czy brokuł.
Sałatka z pieczoną dynią – samo zdrowie
Jak wykorzystać dynię na diecie? Możesz zrobić przepyszną, zdrową sałatkę. Do jej przygotowania potrzebujesz:
- małą dynię hokkaido,
- mix sałat z roszponką,
- niewielką garść orzechów włoskich,
- mozzarellę w małych kulkach,
- kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu winnego,
- łyżkę miodu,
- łyżeczkę ostrej musztardy.
Dynię pokrój w drobną kostkę i wyłóż na blaszce z papierem do pieczenia. Delikatnie posyp solą i pieprzem, a także pokrop oliwą. Umieść w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku na ok. 20 min. Obserwuj, aby się nie spaliła. Powinna być miękka i nieco ciemniejsza. Na koniec pozostaw ją do ostygnięcia. Wtedy przygotuj sos. Wymieszaj ze sobą oliwę, ocet, miód i musztardę.
W misce umieść mix sałat, kilka kuleczek mozzarelli, plasterki szynki, a także dynię. Całość polej sosem i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. W większej porcji taka sałatka idealnie sprawdzi się do ostatniego grilla w sezonie.
To tylko 5 pomysłów na pyszne dania z dodatkiem dyni, ale tak naprawdę jedynym ograniczeniem jest Twoja wyobraźnia. Możesz robić placki dyniowe, leczo, gulasze, a nawet sernik. Świetnie smakują także risotto czy pasztet. Korzystaj z sezonu i dobroczynnych właściwości, jakie niesie to wszechstronne warzywo!