Świeże pieczywo to niemal wzór wymarzonego śniadania, bo kto bowiem nie lubi rozpływającej się w ustach kromki z chrupiącą skórką. Domowe wypieki kojarzą się jednak z mozolną pracą i trudnością wykonania. Podpowiadamy, jak szybko i w kilku krokach wykonać wieloziarnisty chleb własnej roboty.
Składniki (forma – keksówka 28 cm):
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g Kresto słonecznik/dynia/siemię lniane
- 450 ml ciepłej wody
- 1 opakowanie drożdży instant (7-8 g)
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju Rapso (do wysmarowania formy)
- 2 łyżki otrębów pszennych (do wysypania formy)
- mak, mąka lub dowolne pestki do posypania chleba
Sposób przygotowania:
- Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w dużej misce.
- Dodajemy do nich wodę i przez ok. 4 minuty dokładnie wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto mocno się klei, podsypujemy je odrobiną mąki.
- Formę smarujemy olejem i wysypujemy otrębami.
- Następnie do foremki wykładamy ciasto, wyrównujemy wierzchnią warstwę ręką zwilżoną w wodzie i posypujemy ją makiem lub dowolnymi ziarnami.
- Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30–40 minut w ciepłe miejsce. Powinno ono wyrosnąć na około 1 cm ponad brzeg formy.
- Do rozgrzanego do 200°C piekarnika wstawiamy na dno blaszkę wypełnioną wodą.
- Chleb pieczemy na środkowej półce (nad blaszką z wodą) przez 50–60 minut, do momentu ładnego zarumienienia.
- Upieczony chleb wyjmujemy od razu z formy i studzimy go na kratce.
Umieszczenie blaszki z wodą w piekarniku spowoduje, że chleb będzie wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz.