Sos boloński to popularny włoski składnik, bez którego trudno wyobrazić sobie lasagne, spagethii alla bolognese czy tagliatelle. Swój charakterystyczny smak zawdzięcza pomidorom i mielonemu mięsu. A gdyby tak zrobić kuchenną rewolucję i przygotować wersję wegańską?! Podpowiadamy, jak przygotować klasyczny mięsny sos w wersji wegetariańskiej.
Składniki (4-6 porcji):
- 1 litr passaty pomidorowej
- 1 puszka soczewicy Happy Frucht
- 1 duża papryka czerwona
- 4 łodygi selera naciowego
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju Rapso
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich lub tymianku i oregano
- garść świeżych ziół: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, cząber (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Rozgrzewamy na patelni olej, dodaj cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Podsmażamy całość 3–4 minuty.
- Dodajemy pokrojoną paprykę oraz seler naciowy. Całość mieszamy i smaż kolejne 3–4 minuty.
- Odsączoną z zalewy soczewicę dodajemy wraz z suszonymi ziołami na patelnię.
- Następnie na patelnię przelewamy passatę, całość dokładnie mieszamy i dusimy sos na małym ogniu do momentu zgęstnienia. Powinno to zająć ok. 20 minut.
- Na koniec doprawiamy sos do smaku i dodajemy świeże zioła.
- Sos jest idealny w połączeniu z makaronem spaghetti. Można go użyć także do lasagne.