Sezon na szparagi trwa w najlepsze, jednak wszystko co dobre, szybko się kończy. Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną na dobre z warzywnych straganów. Z młodych, delikatnych szparagów, przygotować można kremową i rozpływającą się w ustach zupę. Będzie to doskonała propozycja na posiłek najmłodszych, ale i obiadowe danie dla całej rodziny.
Składniki (4 porcje):
- 1 pęczek szparagów zielonych
- 3–4 średnie ziemniaki
- 1 mała pietruszka
- mały kawałek korzenia selera
- 5 cm białej części pora
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka lubczyku (opcjonalnie)
- 750 ml wody Mama i ja
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- pistacje, płatki migdałów
- śmietana (opcjonalnie)
- ulubione zioła
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę.
- W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy do środka pokrojone warzywa. Lekko je podsmażamy, mieszając co 3–4 minuty.
- Następnie do garnka dodajemy pokrojony por i obrany czosnek. Całość mieszamy i smażymy jeszcze około 1–2 minuty.
- Dolewamy wodę i jeśli wybraliśmy opcję z lubczykiem, dosypujemy zioła i całość gotujemy 5 minut.
- Z umytych szparagów odłamujemy łykowate końcówki (można je zamrozić i gdy uzbiera się większa ilość, wykorzystać je do przygotowania np. wywaru). Następnie dosypujemy pokrojone szparagi do garnka i gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości warzyw.
- Tak przygotowaną zupę blendujemy, dodajemy masło, śmietanę i doprawiamy do smaku.
- Podajemy ją z pokrojonymi pistacjami, migdałami i ziołami.