Kiedy przez lata gotuje się dania bazujące na mięsie, na początku bywa trudno przestawić się na dietę wegetariańską. Okazuje się jednak, że obiad bez mięsa może być równie pyszny, a do tego zdrowy i sycący. Najlepiej wprowadzać zmiany w nawykach właśnie poprzez dobre smaki. Sprawdź 5 przepisów na obiad dla wegetarian!
Wegetariańskie curry z ciecierzycą i ryżem – rozgrzewający obiad
Żeby przygotować curry bez mięsa, często używa się tofu. Źródło białka może stanowić również ciecierzyca. Oto lista niezbędnych składników:
- puszka odcedzonej ciecierzycy;
- papryka;
- cebula;
- ząbek czosnku;
- mała cukinia;
- 2 marchewki;
- 400 ml mleczka kokosowego lub śmietanki 12%;
- paczka przyprawy curry;
- 100 g ryżu;
- 2 łyżki sosu sojowego;
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Ciecierzycę odcedź i opłucz pod zimną wodą. Wszystkie pozostałe warzywa pokrój w drobną kostkę lub talarki. Na dużej patelni lub w woku rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż przez chwilę cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj marchewkę, i paprykę. Po paru minutach dorzuć do tego jeszcze ciecierzycę i cukinię. Podsmażaj pod przykryciem, regularnie mieszając.
Następnie dodaj na patelnię nieco wody, by warzywa jeszcze bardziej zmiękły. Po chwili wlej mleczko kokosowe i wsyp całą paczkę przyprawy curry oraz sos sojowy. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. W międzyczasie w garnku obok przygotuj ryż. Serwuj danie wyłożone w głębokim talerzu w proporcjach 1:1 ryż i curry. Możesz posypać obiad kolendrą lub siekanymi orzeszkami arachidowymi.
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – bezmięsny i pyszny
Wśród wegetariańskich dań nie może zabraknąć posiłku bazującego na makaronie. Ta prosta receptura jest łatwa w modyfikacji i zawsze da się ją dopasować do tego, co aktualnie ma się w lodówce. W podstawowej wersji przepisu znajdują się:
- 250 g ulubionego makaronu;
- 200 g świeżych liści szpinaku;
- pół szklanki suszonych pomidorów ze słoika;
- 3 ząbki czosnku;
- 200 ml śmietanki 30%;
- 50 g startego parmezanu;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- sól i pieprz do smaku.
W dużym garnku ugotuj makaron. Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć na nią posiekany czosnek i drobno pokrojone suszone pomidory. Po chwili dorzuć umyty szpinak i podsmażaj wszystko, aż liście stracą swoją objętość. Zalej wszystko śmietanką i dopraw solą i pieprzem.
Na patelnię dorzuć makaron i dokładnie wymieszaj w sosie. Następnie posyp całość startym parmezanem i gotowe. Jeśli masz w lodówce np. pieczarki czy pomidorki koktajlowe, również świetnie sprawdzą się w tym przepisie.
Burger jako danie wegetariańskie
Burger to danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, szczególnie gdy korzysta się z gotowych bezmięsnych kotletów dostępnych teraz właściwie we wszystkich marketach. Można je również przygotować samodzielnie np. z kaszy jaglanej, ale w szybkiej wersji zdecydowanie lepiej kupić gotowe zamienniki wykonane np. z buraka czy słoneczniku. Oto składniki potrzebne do dwóch burgerów:
- bułka maślana lub pszenna z sezamem;
- cebula czerwona;
- ogórek konserwowy;
- pomidor;
- majonez;
- ketchup;
- ser camembert;
- sałata;
- cukier;
- łyżka oliwy z oliwek;
- 2 kotlety warzywne.
Pokrój cebulę w piórka. Rozgrzej na patelni oliwę, a następnie dodaj cebulę i łyżkę cukru. Podsmażaj, aż warzywo się skarmelizuje. Wtedy przełóż je do miseczki. Na tej samej patelni podsmaż przekrojone bułki od wewnętrznej strony. W międzyczasie pokrój resztę warzyw w plasterki.
Wyłóż chrupiące bułki na talerz, a na patelni podsmaż kotlety. Możesz dodać jeszcze nieco oliwy. Gdy odwrócisz placki na drugą stronę, nałóż na nie po dwa plasterki camemberta i przykryj patelnię. Podgrzewaj, aż ser stanie się miękki. Na dolną część bułki nałóż majonez, a na górną ketchup. Układaj kolejno:
- spód bułki;
- sałata;
- kotlet z serem;
- skarmelizowana cebula;
- plaster pomidora;
- ogórek;
- góra bułki.
Aromatyczna zupa meksykańska w wersji wege
Zupa meksykańska to danie szczególnie polecane na okres jesienno-zimowy, ponieważ świetnie rozgrzewa i sprawdza się w chłodne dni. Do jego przygotowania potrzebne będą:
- cebula;
- 3 ząbki czosnku;
- puszka fasoli czerwonej;
- puszka kukurydzy;
- 2 puszki krojonych pomidorów;
- papryka;
- marchewka;
- 750 ml bulionu warzywnego;
- łyżeczka ostrej papryki;
- łyżeczka kuminu;
- łyżeczka słodkiej papryki;
- sok z limonki;
- sól i pieprz do smaku;
- 4 łyżki oliwy;
- kolendra lub natka pietruszki do dekoracji.
W dużym rondlu rozgrzej oliwę i wrzuć do niej pokrojoną cebulę i czosnek. Chwilę podsmażaj, a następnie dodaj drobno pokrojoną marchewkę i paprykę. Podsmażaj, aż nieco zmiękną. Dorzuć wszystkie warzywa z puszek i zalej całość bulionem. Wsyp przyprawy i wlej sok z limonki, a następnie gotuj całość pod przykryciem na małym ogniu przez co najmniej pół godziny.
Zupę możesz podawać nie tylko ze świeżymi ziołami, ale także tortillami lub nachosami. Jeśli chodzi o bulion, to warto przygotować własny wywar lub skorzystać z gotowych rozwiązań np. w słoiczkach. Ewentualnie, gdy zależy Ci na czasie, skorzystaj z warzywnej kostki rosołowej z dobrym składem.
Lasagne z soczewicą i papryką zamiast mielonego mięsa
Kolejna smakowita propozycja to lasagne, w której zamiast mięsa można zastosować pyszną soczewicę z podsmażoną papryką. Oto niezbędne składniki:
- makaron do lasagne;
- duża cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- czerwona papryka;
- żółta papryka;
- puszka soczewicy;
- puszka krojonych pomidorów;
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
- łyżeczka oregano;
- łyżeczka bazylii;
- łyżeczka tymianku;
- 250 g ricotty;
- 200 g mozzarelli;
- 50 g parmezanu;
- sól i pieprz do smaku;
- 6 łyżek oleju.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę z czosnkiem i podsmażaj. Następnie wsyp tam pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż, aż zmięknie, po czym dodaj odcedzoną soczewicę w puszce. Dołącz do tego koncentrat pomidorowy i zalej wszystko pomidorami w puszce. Dopraw przyprawami do smaku i dokładnie wymieszaj.
W naczyniu żaroodpornym wyłóż cienką warstwę sosu pomidorowego, a następnie przykryj ją płatami makaronu. Nałóż znowu pomidory, a następnie ricottę, nieco parmezanu i mozzarelli. Później znowu makaron, sos pomidorowy i na wierzch resztę serów. Możesz układać tyle warstw, ile zmieści się w Twoim naczyniu. Piecz całość w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut, aż makaron zmięknie, a wierzch zrobi się złocisty.
Koniecznie skorzystaj z tych pomysłów na pyszne dania i przygotuj wegetariański obiad, który udowodni Ci, że bez mięsa również może być smakowicie!