Dostojna i elegancka, ale nie brak jej fantazji! Taka jest nasza Pavlova z owocami, bitą śmietaną i masłem orzechowym. W tym wydaniu nie można jej odmówić doskonałej prezencji i wybornego smaku. W sam raz, aby uczcić wyjątkową okazję lub celebrować słoneczne popołudnie.
Składniki:
- 4 białka z jajek w rozmiarze L
- 250 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 250 ml śmietany 36%
- 1 cukier waniliowy
- 3–4 łyżki masła orzechowego
- 250 g truskawek
- 100 g borówek
- garść płatków migdałowych KRESTO SELECT
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Białka przełóż do misy miksera i ubij na sztywno.
- Dodawaj po 1 łyżce cukru miksując 3–4 minuty pomiędzy kolejnymi dodawanymi łyżkami.
- Gdy białka są już szkliste i nie wyczuwasz drobinek cukru między palcami, dodaj ocet nie przerywając miksowania.
- Dodaj mąkę i wymieszaj na najniższych obrotach miksera.
- Na blaszkę do pieczenia wyłóż papier do pieczenia i wyrysuj na nim okrąg o średnicy około 20 cm.
- Wyłóż na środek okręgu masę i przy pomocy szpatułki uformuj kształt bezy.
- Wstaw blaszkę do piekarnika na 5 minut (w temp. 180°C), po tym czasie zmniejsz do 110°C i susz bezę 2,5 godziny.
- Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i ostudź bezę.
- Ubij kremówkę z cukrem waniliowym na sztywno.
- Masę kremową wyłóż na wierzch wystudzonej bezy, a następnie udekoruj owocami i masłem orzechowym (jeśli jest zbyt gęste rozcieńcz je odrobiną oleju Rapso).
- Na koniec posyp całość płatkami migdałowymi.