Klitoria ternatańska to kwiat, za którym stoi fenomen tropikalnego napoju o nazwie butterfly pea tea. Jak wygląda przygotowanie niebieskiej herbaty?
Butterfly pea tea – co to?
Butterfly pea tea, zwana też niebieską herbatą, to napar z jadalnych kwiatów klitorii ternateńskiej. Największa pola plantacji znajdują się w krajach azjatyckich – szczególnie dużo herbaty niebieskiej można znaleźć w Chinach, jednak hoduje się ją również w Tajlandii czy Indiach. Napar przygotowany z klitorii ma lekki aromat i smak, często określany jako ziołowy i ziemisty.
Napar z klitorii ternateńskiej – skąd się wzięła jego popularność?
Popularność zyskała głównie przez wyjątkowo intensywnie niebieski kolor. Jeszcze wcześniej była wykorzystywana w medycynie ajurwedyjskiej, ale obecnie króluje w social mediach. Wpisując nazwę „blue butterfly tea” w media społecznościowe, bardzo szybko zauważysz dużo zdjęć przedstawiających ten ziołowy napar. Oprócz kwestii estetycznych niebieska herbata klitoria może być wykorzystywana jako pigment, np. do ciast i deserów. Odpowiadają za to barwniki zawarte w kwiatach.
Butterfly pea tea – jak ją parzyć?
Parzenie herbaty to ważny proces, warto przygotować go według instrukcji, aby uzyskać najlepszy smak i maksimum wartości odżywczych. Jak zaparzyć niebieską herbatę?
- Na samym początku należy przygotować suszone kwiaty. Najczęściej wystarczy około 5 sztuk, aby uzyskać aromatyczny napar. Jeśli chcesz przyszykować tylko jedną filiżankę, odmierz jedną łyżeczkę suszu.
- Temperatura wody powinna oscylować w granicach około 90-100°C.
- Czas zaprzenia to około 8-10 minut. Co ważne, parzy się ją tylko raz. Dlaczego? Tylko za pierwszym razem uzyskuje się z niej szereg właściwości oraz klarowny niebieski kolor. Każde kolejne parzenie sprawi, że ubędzie składników zdrowotnych, a kolor nie będzie już tak intensywny.
- Po tym czasie herbata wygląda już zjawiskowo i jest gotowa do spożycia.
Napar przygotowany z kwiatów klitorii można podawać z różnymi dodatkami, aby wzmocnić jej smak. Sama w sobie jest bardzo delikatna. Smak podbije dodanie soku z cytryny, mięty czy imbiru. Co ciekawe, gdy doda się do niej właśnie cytryny, zmieni ona kolor na fioletowy! Jak to możliwe? Związane jest to ze zmianą pH. Cytryna alkalizuje, czyli pomaga zachować równowagę pomiędzy kwasowością a zasadą.
Co więcej, herbata klitoria bez problemu może stanowić dodatek do innych mieszanek ziołowych. Nada im pięknego koloru, a swoim smakiem nie przytłoczy innych kombinacji suszonych kwiatów. Można pić ją na gorąco w chłodne wieczory, ale sprawdzi się również w wersji mrożonej na wakacyjnych spotkaniach ze znajomymi.
Właściwości herbaty
Napar z butterfly pea tea pomaga w walce z infekcją – jej cenne właściwości to przede wszystkim działania przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne, a nawet przeciwbólowe. Ważna jest podczas walk z infekcjami, ponieważ wykazuje działania wzmacniające system odpornościowy. Poleca się ją przy stanach depresyjnych i lękowych, a także do usprawniania pracy mózgu. Jej szereg dobroczynnych właściwości jest również związany z pozytywnym działaniem na skórę, włosy czy paznokcie. Usprawnia też przemianę materii.
Butterfly pea tea to wyjątkowy napój, który możesz przygotować samodzielnie. Skosztuj niebieskiej herbaty w chłodny, jesienny wieczór i skorzystaj z jej prozdrowotnych właściości.