Gotowane jajka to pożywne danie, które jest bogate w wiele cennych składników odżywczych. Ich zaletą jest również to, że można je przyrządzać na wiele różnych sposobów, a w zależności od dodatków zyskują zupełnie nowy smak i niepowtarzalny charakter. Wzbogacone o łososia i kapary, stanowić mogą nawet wykwitną przekąskę na przyjęcie czy rodzinną uroczystość.
Składniki (10 porcji):
- 5 jajek
- 50 g łososia wędzonego
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka majonezu
- kapary z szypułkami Il Conte di Roma
- ulubione kiełki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Jajka gotujemy na twardo, a następnie przelewamy zimną wodą, studzimy i delikatnie obieramy.
- Przekrajamy jajka na połówki i wyciągamy z nich żółtka.
- Rybę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do niej pokrojone żółtka, jogurt, majonez i kiełki. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku.
- Faszerujemy połówki jajek przygotowanym farszem, a na koniec posypujemy kaparami.
Smacznego!