Ceramika to materiał, który sprawdza się w produkcji wielu różnych naczyń. Ceramiczne formy do pieczenia, talerze, filiżanki czy półmiski to tylko przykładowe elementy wyposażenia, które warto mieć w swojej kuchni. Jakie inne naczynia codziennego użytku powinny znaleźć się w Twojej zastawie stołowej z ceramiki?
Gotowanie w naczyniach kuchennych z ceramiki – jakie są zalety?
Podstawową zaletą naczyń wykonanych z ceramiki jest to, że idealnie nadają się one do przygotowywania różnych posiłków obiadowych. Garnki, patelnie czy ceramiczne formy do pieczenia są odporne na działanie wysokich temperatur, dzięki czemu mogą być wykorzystywane na wiele sposobów.
Ceramiczne naczynia sprawdzają się zarówno w piekarniku, jak i na kuchence gazowej czy płycie indukcyjnej. Co więcej, można wkładać je nawet do mikrofalówki. Oprócz tego ceramikę wyróżnia odporność na chłód. Z tego względu niestraszne są jej pobyty w lodówce.
Dodatkowym atutem ceramiki jest jej wygląd. Takie naczynia z reguły cechuje eleganckie wzornictwo i piękne wykończenie. Dzięki temu po przygotowaniu dania nie trzeba przekładać go na osobny talerz. Na stole w jadalni można bez krępacji postawić obiad bezpośrednio w ceramice, która posłużyła do zapiekania, duszenia czy podgrzewania.
Poza tym warto pamiętać, że naczynia ceramiczne równomiernie się nagrzewają i powoli oddają ciepło. Dzięki temu gotowanie staje się bardziej ekonomiczne, bo można zaoszczędzić nieco energii elektrycznej.
Ceramiczne naczynie do zapiekania potraw w piekarniku
Wśród ceramicznych naczyń, które służą do przygotowywania posiłków, ogromną popularnością cieszą się żaroodporne formy do zapiekania. Warto mieć to akcesorium w swojej kuchni, ponieważ jest niezwykle praktyczne.
Ceramiczna naczynie do pieczenia może przybierać różne kształty. W sklepach znajdziesz zarówno duże brytfanki mieszczące obiad dla całej rodziny, jak i mniejsze formy na jednoosobowe dania czy niewielkie kokilki, które sprawdzają się przy serwowaniu deserów.
Miski, talerze i inne naczynia ceramiczne, które powinny znaleźć się w Twojej kuchni
Warto pamiętać, że ceramika to nie tylko naczynia do gotowania. Wśród wyrobów z tego materiału figuruje całe mnóstwo elementów zastawy, które są potrzebne w każdej kuchni. Ceramiczne miseczki, a także talerze na zupy, dania obiadowe, śniadania czy desery to tylko niektóre z nich. Oprócz tego do zastawy stołowej można włączyć też naczynia takie jak:
- waza;
- salaterki;
- półmiski;
- sosjerka;
Wyposażenie kuchni we wszelkie niezbędne naczynia z jednej fabryki ceramiki (np. bolesławieckiej) sprawia, że komplet pięknie prezentuje się na stole. Tym samym możesz stworzyć bardzo elegancką zastawę na rodzinny obiad czy świąteczne wydarzenie.
Ceramiczne kubki i filiżanki do espresso – ulubiona kawa w pięknym anturażu
Ceramika nie służy jedynie do gotowania i serwowania jedzenia. Na sklepowych półkach można znaleźć także wiele pięknych naczyń przeznaczonych do napojów. Pojemne kubki, ozdobne filiżanki czy malutkie czarki będą doskonałym rozwiązaniem do parzenia kawy albo innego ulubionego napoju.
Ceramika dekoracyjna – patery na owoce i ciasta
Na uwagę zasługują też ceramiczne patery, które są przeznaczone do prezentowania owoców lub wypieków. Jednak przy okazji powinny także zdobić stoły, ławy lub stoliki kawowe. Aby domowe otoczenie nabrało nieco charakteru oraz elegancji, warto postawić na patery z ozdobnymi wzorami i motywami. Natomiast jeśli zależy Ci na przytulnym klimacie, to wybierz kolorowe modele o ciekawych kształtach.