Podróże kulinarne to zyskujący na popularności trend wśród wszystkich miłośników dobrego jedzenia. Coraz częściej plany wycieczek po nowych miastach układa się według restauracji, które chce się odwiedzić. Lokalna kuchnia wiele mówi o danym miejscu i pomaga poznać je od nowej strony. Dokąd warto się wybrać, aby zwiedzić niesamowite lokalizacje i skosztować wspaniałe dania?
Nowy Jork – mieszanka wszystkich kuchni świata
Nowy Jork to miejsce idealne dla wszystkich foodies – osób, które kochają jedzenie i uwielbiają stołować się w przeróżnych restauracjach. Wielkie Jabłko daje szansę na testowanie nowych smaków z różnych zakątków świata. Znajdują się tam m.in. doskonałe rameny czy sushi, ale turyści nie mogą wrócić do domu bez spróbowania tamtejszych specjałów. Należą do nich:
- słynna nowojorska pizza na kawałki;
- bajgle na śniadanie;
- kanapki z pastrami;
- hot-dogi z ulicznych budek;
- burger z frytkami;
- sernik nowojorski z kremowym środkiem.
NYC to miejsce, w którym znajdują się najpopularniejsze na świecie sieciówki z fast foodami. Może nie warto opierać na nich swojej całej diety podczas pobytu, ale trzeba spróbować czegoś w chociaż jednej z nich. Poza tym centrum fantastycznej kuchni jest jeszcze w dzielnicy Chinatown. To miejsce na skosztowanie chińskich noodli i pierożków dim sum.
Londyn – kulinarny raj dla smakoszy
Londyn widnieje chyba w każdym rankingu najlepszych kulinarnie miast na świecie. To prawdziwy raj dla fanów marketów jedzeniowych, na których da się spróbować różnych dań z całego globu. Do klasycznych brytyjskich potraw, jakich nie wolno pominąć, należą:
- fish and chips – smażona ryba z frytkami;
- english breakfast – śniadanie z fasolką, bekonem i jajkiem;
- sunday roast – pieczone mięso z ziemniakami i innymi dodatkami.
Stolica Anglii to idealne miejsce na zjedzenie doskonałych curry i sushi. Wpływy z azjatyckich kuchni są tam bardzo silne. Miasto oferuje zarówno świetny street food, jak i ekskluzywne dania w pięknych restauracjach z widokiem na wieżowce.
Neapol – stolica najlepszej pizzy
Neapol to jedno z najważniejszych miast na kulinarnej mapie Włoch. To właśnie tam narodziła się uwielbiana pizza neapolitańska – z cienkim ciastem, wyrośniętymi brzegami i wysokiej jakości dodatkami. Pozycją obowiązkową dla każdego jest margherita, a po niej można już testować bardziej zróżnicowane smaki. Kunszt tkwi jednak w prostocie.
Poza pizzą w Neapolu warto zjeść takie dania jak:
- spaghetti alla napoletana – tradycyjny makaron w sosie pomidorowym;
- sfogliatella – chrupiące ciasto w kształcie muszelki;
- cuoppo – street food w postaci smażonych owoców morza.
Jeśli planujesz wyjechać nieco poza Neapol np. na wybrzeże Amalfi, to koniecznie przetestuj gnocchi alla sorrentina i wyśmienite limoncello. Na deser nie może zabraknąć włoskich gelato.
Tokio – czas spróbować czegoś nowego
Tokio to jedno z najlepszych miejsc na jedzenie ryb i owoców morza. To właśnie tam w restauracjach króluje sushi, podawane z wyśmienitych kawałków surowego mięsa. Kolejne danie, jakiego nie można pominąć w Japonii, to ramen. Gruby makaron oblany gorącym wywarem i ozdobiony orientalnymi (i nie tylko) dodatkami to znak rozpoznawczy tego miejsca.
W ramen barach spodziewaj się małych przestrzeni, nieziemskiego klimatu i doznań smakowych, jakich nie spotkasz nigdzie indziej. To danie w każdym lokalu smakuje inaczej, co jest jedną z jego najsilniejszych zalet. Poza tym koniecznie skosztuj:
- okonomiyaki – placka z kapusty i innych dodatków;
- takoyaki – okrągłych kuleczek z ośmiornicą w środku;
- matchy – sproszkowanej zielonej herbaty.
Rzym – dobre jedzenie, czyli pasta
To drugie włoskie miasto na tej liście, ale nie bez powodu. Stolica Italii to kolejne miejsce z wyśmienitymi daniami, które zachwycają podniebienie. Warto spróbować takich przysmaków jak:
- carbonara – makaron z sosem na bazie jaj, guanciale i pecorino romano;
- cacio e pepe – pasta z pecorino i świeżo mielonym pieprzem;
- tiramisu – kawowy deser z biszkoptami i kremem;
- supplì – smażone ryżowe kuleczki z sosem pomidorowym.
W każdym z tych miast zjesz zarówno wykwintne potrawy, jak i lokalny street food. Szeroki wybór dań, kuchni świata i restauracji sprawia, że przedział cenowy pozwala i na budżetowe, i na bardzo ekskluzywne podróżowanie. Jedno jest pewne – zawsze będzie smacznie.