Po długiej zimie czas odstawić kaloryczne posiłki i zastąpić je lekkimi, pożywnymi przekąskami Nie potrzebujesz wiele – wystarczą odpowiednie produkty, odrobina fantazji i ciekawy przepis. Zainspiruj się naszą propozycją na pyszne sakiewki z szynką Dębową i gruszką, faszerowaną serem feta i orzechami włoskimi.
Wiosną warto zmienić jadłospis i wprowadzić do niego więcej warzyw i owoców, które urozmaicą codzienną dietę. Możesz poeksperymentować w kuchni i sprawić, aby na Twoim talerzu zrobiło się bardziej kolorowo i różnorodnie. Jeśli lubisz wyraziste smaki to połączenie delikatnej szynki z gruszką i serem feta z kawałkami orzechów włoskich na pewno przypadnie Ci do gustu. Pamiętaj, że potrawy powinny być nie tylko smaczne, ale także pięknie się prezentować, ponieważ jak głosi znane powiedzenie – najpierw jemy oczami. – Aby przekąska miała wyjątkowy smak, musimy starannie wyselekcjonować wszystkie dodatki. Warto wybrać dobrej jakości szynkę, np. Dębową, która jest wyjątkowo soczysta i krucha.
Składniki:
- szynka Dębowa ZM Pekpol
- 3 gruszki
- 1 opakowanie serka feta
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu
- rukola do ozdoby
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Z szynki wykroić plastry o grubości maksymalnie 0,5 cm.
- Gruszki obrać i wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na połówki.
- Ser feta wymieszać z orzechami i rozmarynem.
- Nadziać gruszki serem.
- Szynkę zawinąć wokół gruszek i spiąć wykałaczkami.
- Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 15-20 minut.
- Po wyjęciu udekorować rukolą.
- Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.