Grill kojarzy się nieodłącznie z aromatem karkówki czy kiełbasy. Jednak jego walory wykorzystać mogą również miłośnicy warzyw i dań bezmięsnych. Grillowane warzywa z dodatkiem sera haloumi z pewnością znajdą uznanie nie tylko wśród wegetarian i będą stanowić lekki, a jednocześnie pełnowartościowy posiłek.
Składniki:
- 200 g sera haloumi
- pęczek zielonych szparagów (grubszych)
- 1 papryka
- 2 średnie pomidory
- 1 mała cukinia
- miks sałat
- kiełki, np. groszku
- płatki migdałowe Kresto
- olej Rapso
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ser kroimy w plastry.
- Ze szparagów odłamujemy końcówki, a pomidory kroimy na połówki.
- Paprykę kroimy na 8 części, a cukinię w plastry.
- Wszystkie warzywa skrapiamy olejem, posypujemy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
- Ser i doprawione warzywa układamy na tackach, a następnie grillujemy z obu stron.
- Wykładamy na talerze porcje sałaty, kiełki oraz ser i zgrillowane warzywa.
- Całość posypujemy płatkami migdałowymi.