Choć do Świąt Bożego Narodzenia zostało jeszcze trochę czasu, warto zaplanować z wyprzedzeniem listę słodkich wypieków, które będą gościć na naszych stołach. W tym roku polecamy wpisać na nią Seromakowca na kruchym cieście. To propozycja na idealny świąteczny deser.

Składniki:
Warstwa serowa
- 700 g sera białego z wiaderka (o temp. pokojowej)
- 4 jajka L (o temp. pokojowej)
- 80 g masła (miękkiego)
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego drobnego Gold Pack
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 50 g kaszy manny
- 1 szklanka rodzynek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Warstwa makowa
- 200 g maku mielonego BackMit
- 200 ml mleka
- 100 g cukru trzcinowego drobnego Gold Pack
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki rumu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko L
Kruche ciasto kakaowe:
- 200 g masła (zimnego)
- 100 g cukru trzcinowego drobnego Gold Pack
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao gorzkiego
- 2 jajka L
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Kruche ciasto
1. Wszystkie składniki wyrób na jednolitą masę.
2. Uformuj kulę, owiń folią i przełóż na 2 godziny do lodówki.
Warstwa makowa
1. Zagotuj mleko.
2. Dodaj wszystkie składniki oprócz jajka. Wymieszaj, wyłącz ogień i odstaw do przestudzenia.
3. Gdy masa będzie już chłodna, dodaj jajko i wymieszaj.
Warstwa serowa
1. Rodzynki zalej wodą i odstaw.
2. Rozdziel żółtka od białek.
3. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.
4. Stopniowo dodawaj żółtka, miksuj do uzyskania jasnego, puszystego kremu.
5. Dodaj ser, kaszę mannę i wymieszaj.
6. Rodzynki odcedź, wymieszaj z mąką ziemniaczaną, dodaj do masy, wymieszaj.
7. Białka ubij na sztywno i wmieszaj je delikatnie do masy serowej.
Pieczenie:
1. Dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż połową porcji ciasta kruchego.
2. Podpiecz ciasto przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
3. Na podpieczone ciasto wyłóż połowę porcji masy serowej, na nią masę makową, a na nią resztę masy serowej.
4. Na wierzch zetrzyj resztę ciasta kruchego.
5. Ciasto piecz 1 godzinę w temp. 180°C z funkcją góra-dół.
6. Wystudzone ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
I have been reading out some of your articles and i can claim clever stuff. I will surely bookmark your blog. Theo Milt Lunt
Hi there mates, its enormous post on the topic of tutoringand fully explained, keep it up all the time. Georgianna Chickie Vilberg
I really like and appreciate your blog post. Really thank you! Really Cool. Laurice Ibrahim Rasia
Good luck, hope this review helps you in your decision. Cassaundra Irwin Henryson
There is evidently a bunch to realize about this. I consider you made various nice points in features also. Catharine Patty Mashe
You are my breathing in, I own few web logs and infrequently run out from to post . Vin Buck Amelina
I am genuinely grateful to the owner of this web site who has shared this wonderful piece of writing at at this place. Melinde Bing Evie
Thanks extremely practical. Will share website with my friends. Eryn Hilary Damarra
Just wanna remark that you have a very nice web site , I love the design and style it really stands out. Bette-Ann Bailie Kassie
Hi there, its pleasant post about media print, we all understand media is a impressive source of data. Gladys Urban Junia
Good post! We are linking to this great article on our website. Keep up the good writing. Nolana Don Gualtiero
Very good post! We will be linking to this great content on our site. Ulrike Barrett Ada
You are blessed with a solid ability for writing unique content. I am in agreement with your statements. My thanks for publishing this. Fredericka Justin Armando