Nie tylko w okresie jesienno-zimowym organizm jest narażony na działanie drobnoustrojów i patogenów, które doprowadzają do powstawania chorób. Nieodpowiednia dieta czy niedobór snu sprawiają, że organizm może być wystawiony na infekcje przez cały rok. Wsparcie systemu w walce z nimi jest niezwykle ważne do zachowania prawidłowego funkcjonowanie układu immunologicznego.
Jak wzmocnić swój układ immunologiczny? Naturalne sposoby
Układ odpornościowy i jego prawidłowe funkcjonowanie są niezwykle istotne, aby cieszyć się zdrowiem. Patogeny czy drobnoustroje tylko czekają na moment, w którym układ immunologiczny będzie osłabiony, aby z pełną mocą zaatakować nadwyrężony organizm.
Układ odpornościowy zbudowany jest z wielu narządów i komórek, które mają za zadanie wspierać ochronę systemu. 70% komórek znajduje się w przewodzie pokarmowym, dlatego warto zacząć od zdrowego odżywiania. W diecie nie powinno zabraknąć warzyw i owoców, a także ryb. Co więcej, powinna być ona zbilansowana i zróżnicowana, aby dostarczyć organizmowi właściwą ilość witamin i minerałów.
Oprócz tego istotne jest również zachowanie odpowiedniej dawki ruchu w ciągu dnia. W końcu nie od dziś wiadomo, że regularna aktywność fizyczna pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Nie trzeba od razu rzucać się w wir treningów, jednak spacer – nawet półgodzinny, każdego dnia – pomoże zbudować odporność i uniknąć infekcji.
Kolejnym ważnym aspektem jest dbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu. To klucz do lepszego samopoczucia i jędrniejszej skóry, jednak przede wszystkim, działa zbawiennie na układ odpornościowy. Warto pić codziennie około 2 litrów wody, a podczas wymagających ćwiczeń fizycznych, powinno się zwiększyć tę ilość.
Wzmacnianie odporności – ile potrzeba czasu, aby ją poprawić?
Układ odpornościowy potrzebuje czasu, aby odzyskać pełnię swojej mocy. Szczególnie gdy przez długi okres nie dbało się o niego należycie. Należy od niego dbać cały rok, a nie tylko w sezonie grypowym.
Poza korzystaniem z naturalnych sposobów można się wesprzeć także suplementacją. Na rynku dostępne są witaminy i minerały zamknięte w kapsułkach, a także probiotyki, które mają za zadanie wspomóc działanie układu odpornościowego. Dostępne są bez recepty, jednak należy zapoznać się z ulotką dołączoną do opakowania, a w razie wątpliwości wskazane jest skontaktowanie się z lekarzem.
Szczepienia sezonowe również pomogą przy budowaniu odporności. Dzięki profilaktyce można uniknąć wielu chorób.
Co osłabia odporność?
Samo przyjmowanie suplementów diety nie poprawi układu immunologicznego. Na jego działanie ma wpływ wiele czynników, w tym również tych negatywnych. Odporność szczególnie osłabia:
- Niezdrowe jedzenie, w tym fast foody, słodycze, alkohol, przetworzone produkty, gotowe dania, które można zakupić w marketach czy słodkie napoje. Nie oznacza to, że od czasu do czasu nie można skusić się na frytki czy słodki napój gazowany, jednak należy pamiętać, że dieta, która jest pełna takich produktów, zdecydowanie osłabia organizm.
- Niedobór snu – podczas snu dochodzi do niezbędnej regeneracji organizmu. Jeśli ciało nie dostaje odpowiedniej jego ilości (dla dorosłego człowieka jest to około 7-8 godzin na dobę), to walka z patogenami jest utrudniona.
- Stres – często niestety jest to nieodłączny element naszego życia. Napięcia możemy doświadczać wszędzie – w domu, pracy czy szkole. W czasie wywierających presję sytuacji produkuje się kortyzol, który hamuje negatywne działania stresu. Jednak jego nadwyżka sprawia, że komórki odpornościowe nie mogą się wykształcić. Nie zawsze można uniknąć czynników, które powodują jego powstanie, ale ważne jest to, w jaki sposób sobie z nim radzimy.
- Używki, takie jak alkohol czy papierosy. Dym papierosowy blokuje aktywność komórek odpornościowych.
Dieta na odporność – co jeść, by wspierać układ odpornościowy?
Odpowiednia dieta i zdrowe odżywianie są niezwykle istotne, aby utrzymać dobrą odporność organizmu. Szczególnie ważne są witaminy i minerały, które można znaleźć m.in. w warzywach czy owocach. Naturalne siły korzystnie wpływają na naszą odporność.
Do codziennej diety warto wprowadzić włoszczyznę bogatą w witaminę C, czyli paprykę, pomarańcze, kiwi, czarne porzeczki, truskawki czy natkę pietruszki, ale także kapustę i kiszonki. Beta-karoten, który można znaleźć w szpinaku marchewce, natce pietruszki, papryce czerwonej, a także w owocach: morelach, śliwkach czy brzoskwiniach również wspiera pracę układu odpornościowego.
Do wzmocnienia systemu immunologicznego warto również spożywać ryby morskie, które bogate są w kwasy omega-3. Dzięki nim układ odpornościowy ma więcej siły na przeciwdziałanie patogenom.
Kolejną istotną witaminą jest cynk. Stymuluje on układ odpornościowy i chroni przed wolnymi rodnikami. Znaleźć można go w orzechach, szpinaku czy wołowinie i mięsie czerwonym.
Produkty mleczne fermentowane, takie jak kefir czy maślanka to naturalne probiotyki. Wspierają mikroflorę jelitową, a także pomagają budować odporność, dzięki hamowaniu rozwoju patogenów.
Miód, czosnek i cebula to znane od lat wspomagacze odporności. Czosnek często nazywany jest również naturalnym antybiotykiem, który wspomaga organizm w walce z chorobami i infekcjami. Warto je mieć zawsze w lodówce, aby w razie potrzeby móc szybko przygotować np. syrop z cebuli. W miodzie znajdziemy flawonoidy, które mają działanie antyoksydacyjne, a cebula jest znana ze swoich umiejętności bakteriobójczych, a także ma w sobie dużo witaminy C.
Wzmocnienie odporności jest szczególnie istotne w momencie, gdy przebyliśmy niedawno infekcję. Warto regularnie wprowadzać witaminy i minerały dostępne w naturalnej żywności, aby uzupełnić braki, tak aby układ odpornościowy mógł, jak najszybciej powrócić do pełni działania.