Życie w stylu zero waste może być nie tylko trendem, ale także realnym działaniem, dzięki któremu możemy mieć pozytywny wpływ na planetę, także poprzez ograniczenie marnowania żywności. Przede wszystkim starajmy się nie marnować produktów, gdy np. nie wykorzystamy całego ugotowanego makaronu, wykorzystajmy go do kolejnego dania, np. makaronowo-warzywnej zapiekanki, a passata, która pozostała po przygotowaniu sosu może stanowić pyszny dodatek do zapiekanych jajek na śniadanie! O zasadach niemarnowania żywności trzeba uczyć – również tych najmłodszych. Pokaż swojemu dziecku, jak powstaje żywność! Z pestek większości warzyw i owoców możemy wyhodować swoje własne rośliny. W ten sposób można nie tylko nauczyć najmłodszych domowników odpowiedzialności, ale także uświadomić, jak wygląda proces powstawania żywności. Warto bowiem uświadamiać dzieci od najmłodszych lat, że problem marnowania żywności ma globalny charakter, ale to właśnie drobne, codzienne zmiany w naszych domach mogą realnie przyczyniać się do ograniczenia jego skali. Pomocne mogą być w tym materiały edukacyjne programu Akademia Uwielbiam, który skierowany jest do uczniów klas VI-VIII szkoły podstawowej. Celem programu jest kształtowanie prawidłowych postaw i nawyków żywieniowych, zachęcenie do aktywności fizycznej, zwrócenie uwagi na higienę przygotowywania posiłków oraz problem marnowania żywności.