Tonic espresso to nic innego jak połączenie kawy z tonikiem i kostkami lodu. Jego gorzki smak w połączeniu z dodatkami, takimi jak cytrusy czy mrożone owoce sprawia, że jest to doskonała propozycja na letnie dni. Sprawdź prosty przepis na espresso tonic i przygotuj orzeźwiający napój we własnym domu!
Kawa z tonikiem – skąd się wziął pomysł na chłodzący napój?
Mogłoby się wydawać, że kawa z tonikiem to świeży trend wśród kawowych drinków, jednak w rzeczywistości napój ten jest już klasykiem w menu baristów. Rozpowszechnił się w ostatnim dziesięcioleciu i obecnie można go zamówić w różnorodnych kawiarniach czy barach w europejskich stolicach.
Pomysłodawczynią prawdopodobnie była szwedzka baristka – Anne Lunnel. Doświadczenie w fachu pozwoliło jej na udany eksperyment połączenia dwóch napoi i gorzkawym smaku. I choć początkowo ten napój nie spotkał się z aprobatą, to teraz jest chętnie wybierany jako poranne orzeźwienie lub wieczorny drink bezalkoholowy.
Czym właściwie jest espresso tonic?
Wiemy już, że espresso tonic to połączenie kawy z tonikiem, ale czy na tym kończy się cała definicja? Doświadczeni bariści dodaliby również, że jest to napój z dużą ilością lodu, wstrząśnięty lub wymieszany. Funkcjonuje już w dwóch wersjach – porannej i wieczornej. Pierwszą z nich zaleca się do południa, ponieważ ma za zadanie orzeźwić i pobudzić. Z kolei ta wieczorna przypomina bardziej jednego z bezalkoholowych drinków. Przeważnie zawiera ono również dodatki w postaci przypraw, czy mrożonych owoców.
Podczas przyrządzania kawy z tonikiem ważne jest, aby odpowiednio dobrać gatunek kawy do rodzaju stosowanego toniku. Jeśli stawiamy na tonik o intensywnie gorzkim smaku, to lepiej zrezygnować z kawy, która również ma posmak goryczki. Uważa się, że najlepsze w tym przypadku będą gatunki o lekko owocowych nutach, np. te kenijskie lub etiopskie.
Jak przygotować espresso z tonikiem?
Po tonic espresso można udać się do kawiarni lub baru, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby samodzielnie przyrządzić je we własnej kuchni. To doskonała propozycja na wieczorny wieczór z przyjaciółmi lub poranne pobudzenie. Do przygotowania espresso tonic potrzebne będą:
- espresso,
- tonik
- wysoka szklanka,
- lód,
- plasterek cytryny (opcjonalnie).
Do wysokiej szklanki należy wsypać kostki lodu, a następnie wlać schłodzony tonik. Opcjonalnie warto dodać plasterki cytryny lub limonki, po czym wlać do całości przygotowane wcześniej espresso. Bariści zalecają, by wlewać je po ściance szklanki.
Espresso i tonik można łączyć w różnych proporcjach, np. 30 ml espresso na 150 ml toniku lub 60 ml espresso na 180 ml toniku. Wszystko zależy od wielkości napoju, jaką chcemy uzyskać. Powyższa wersja jest jedną z najbardziej podstawowych, dlatego też osobom, które lubią eksperymentować ze smakiem, można polecić zabawę z różnorodnymi dodatkami do tego drinka.
Kawa espresso z tonikiem – na jakie dodatki warto postawić?
Standardową wersję kawy z tonikiem można urozmaicić na wiele sposobów. Oto kilka dodatków, które warto dołożyć do napoju, by stał się jeszcze bardziej orzeźwiający i intensywny:
- cytrusy – najlepiej sprawdzą się cytryny i limonki,
- świeże liście ziół, takich jak mięta, rozmaryn lub melisa,
- mrożone owoce – maliny, truskawki, jeżyny czy borówki dodadzą owocowych nut i przełamią gorzki smak drinka,
- przyprawy – kawa i tonik dobrze skomponują się z kardamonem, anyżem i cynamonem.
Tonic z espresso to doskonały napój na dodanie energii z rana, a także bezalkoholowa alternatywa dla wieczornych drinków. Można go także przyrządzić samodzielnie w podstawowej wersji lub tej z dodatkami.