Zimowa dieta powinna zawierać składniki, które potrafią dostarczyć do organizmu dawkę ciepła. W chłodne dni produkty oraz posiłki o właściwościach rozgrzewających są na wagę złota. Jak skomponować swój jadłospis na zimę i jesień? Podpowiadamy, co powinniśmy jeść, aby rozgrzać organizm.
Termika produktów spożywczych w kontekście diety na chłodne dni
Jeśli chcesz odpowiednio przygotować swój jadłospis na sezon jesienno-zimowy, to musisz mieć świadomość na temat termiki artykułów spożywczych. Chodzi tutaj o właściwości energetyczne, które pozwalają podzielić produkty na 5 grup. Uznaje się, że pokarmy mogą być:
- zimne;
- chłodne;
- neutralne;
- ciepłe;
- gorące.
Jesienią i zimą najbardziej opłaca się spożywać posiłki zawierające artykuły zaliczane do dwóch ostatnich kategorii. Jedzenie o tej termice ma bowiem właściwości rozgrzewające organizm od środka. W trakcie chłodnych dni takie działanie jest niezwykle pożądane, ponieważ wtedy potrzebujemy znacznie więcej energii do utrzymania odpowiedniej temperatury ciała.
Jakie składniki warto jeść jesienią i zimą?
Aby dbać o swoje zdrowie i dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, warto włączyć do swojej diety składniki takie jak:
- rośliny strączkowe – m.in. fasolę, groch, soczewicę, ciecierzycę;
- chude mięso – m.in. drobiowe;
- gotowane warzywa – przede wszystkim marchew, por, dynię;
- kaszę gryczaną, jaglaną lub jęczmienną;
- brązowy i czerwony ryż;
- słodkowodne ryby;
- jajka;
- kapusta kiszona i inne kiszonki;
- owoce w formie suszonej lub konfitur;
- warzywa takie jak cebula, czosnek, pietruszka, koper włoski, czerwona papryka.
Wszystkie z powyższych produktów zaliczają się do grupy artykułów o termice ciepłej lub gorącej, dzięki czemu doskonale oddziałują na organizm w chłodnym okresie. Tym samym stają się wartościowym elementem śniadania, obiadu czy innego posiłku.
Dobrym uzupełnieniem jesienno-zimowego jadłospisu są także niektóre orzechy i nasiona. Mowa tu, m.in. o pestkach dyni, sezamie, migdałach, siemieniu lnianym, orzechach włoskich czy słoneczniku. O takie składniki warto wzbogacić np. poranną owsiankę.
Pożywne i ciepłe posiłki na okres jesienno-zimowy
Warto pamiętać, że na termikę jedzenia wpływa też sposób jego przygotowania. Aby wspomagać organizm w chłodne dni, warto dostarczać mu posiłki zawierające gotowane produktu. Dodatkowo najlepiej jest, gdy potrawy spożywane są na ciepło – zaraz po przygotowaniu lub podgrzaniu.
Wśród dań, które szczególnie warto wprowadzić do jesiennej diety, należy wskazać gulasze oraz gęste zupy krem z sezonowych warzyw. Te posiłki są nie tylko rozgrzewające, ale i bardzo pożywne. Tym samym zmniejszają chęć sięgania po mniej zdrowe przekąski.
Rozgrzewające przyprawy, które wzmocnią odporność organizmu na infekcje i przeziębienia
Należy pamiętać, że o rozgrzewający charakter potraw można zadbać także za sprawą odpowiednich przypraw. W zimne dni w żadnej kuchni nie może zabraknąć dodatków takich jak:
- cynamon;
- imbir;
- kurkuma;
- curry;
- kardamon;
- chilli;
- rozmaryn.
W zimowym okresie warto stosować powyższe przyprawy, ponieważ nie tylko świetnie wpływają one na smak dań, ale i rozlewają ciepło po całym ciele. Dodatkowo wiele z nich ma właściwości przeciwbakteryjne, antywirusowe czy wspierające redukcję stanów zapalnych. Dzięki temu pomagają wzmocnić układ odpornościowy i uchronić się przed chorobą w sezonie przeziębień.