Jesień ozłaca nasze ulice i dyktuje kierunki kulinarne. Doceniamy wszystko co sycące i co rozgrzewa nas podczas spadków temperatury. Spragnionym pysznych kulinarnych wrażeń, idealnie wpisujących się w klimat panujący z oknem, polecamy szybką w przygotowaniu i ekspresowo znikającą z talerzy zupę czosnkową. Smacznego!

Składniki (3 porcje):
- 3 duże ząbki czosnku
- 3 łyżeczki startego sera żółtego
- 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
- pieczywo na grzanki (może być czerstwe)
- 2 jajka
- olej Rapso
- szczypta soli
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Czosnek obierz, zetrzyj, posyp solą i rozetrzyj łyżką, aby uwolnić aromat.
- Wyłóż czosnek na talerze, dodaj ser żółty.
- Przygotuj grzanki: pokrój pieczywo, rozgrzej na patelni olej i podpiecz grzanki na złoty kolor.
- Do gotującego się bulionu wlej jajka i po 10 sekundach rozmąć je przy pomocy widelca.
- Wylej na talerze porcje zupy, dodaj grzanki, posyp natką pietruszki. Podawaj od razu.
Smacznego!